Nevezetességeink

A Tokorcsra látogatót sok kellemes kikapcsolódási lehetőséget nyújtó rendezvény és több látnivaló, emlékmű várja.
Minden évben megrendezésre kerül a Családi Nap, és a búcsú. Érdemes megtekinteni a faluházat, az evangélikus templomot, haranglábainkat és világháborús emlékműveinket.


Faluház Faluház, I. világháborús emlékmű

A falu egyik büszkesége a faluház. A szép épülethez pár évvel később csatolták a nagytermet, színpaddal. A faluházban működik az önkormányzat, itt van az orvosi rendelő, az emeleten üzemel a könyvtár és az e-Magyarország pont. A galéria helytörténeti kiállításnak ad otthont. A faluház praktikus berendezésével és tágas udvarával kultúrális rendezvények és közösségi alkalmak szép sorának szolgál helyszínéül.
A faluház mellett a falu I. világháborúban hősi halált halt lakóinak emlékműve látható.

Faluház, nagyterem I. világháborús emlékmű

Evangélikus templom Evangélikus templom, harangláb, világháborús emlékmű

A tokorcsi evangélikus templomban minden hónap 1. 3. és 4. vasárnapján van istentisztelet. Tokorcs a Celldömölki gyülekezet leánygyülekezete. A haranglábat Braxatoris Andrea és Reisch Gábor tervezte. Épült 1972-ben. A harangot Balthasar Herald pozsonyi harang, ágyu és bronz öntőmester öntötte 1656-ban. Az oltár ás a szószék terve Dr. Schulek Tibor és felesége, Majoros Edit munkája. A szószéken, az oltárterítőkön és a papi padon szimbólumok, az oltáron két angyal, a bárány és az úrvacsora jelképei, a szőlő és a kalász csodálatos ábrázolása. A fafaragásokat a Sitkén lakó Fóth Sándor bodnár-asztalos mester és fia, Fóth Zoltán készítették el a tervek alapján 1956-ban. A templom és a harangláb között található a falu világháborús áldozatainak emlékműve.

A templom 2012-ben toronnyal egészült ki, valamint lezajlott teljes külső-belső felújítása is. A harangláb is megújult. (A munkafolyamatokat megörökítő fényképek a Galériában részben megtekinthetők.)

Evangélikus templom Világháborús emlékmű Harangláb

Újmihályfai harangláb Újmihályfai harangláb

Az I. világháborúban ágyunak beöntött harang helyett 1922-ben Újmihályfa közbirtokossága nevében öntette: Márkus József és Bertalan Lajos. Ez olvasható a harangon:

"1991-ben a haranglábat készítette Tokorcs község önkormányzata és Újmihályfa közössége."


Magyar Falu Program, Kemenessömjén


 
IMPRESSZUM, SZERZŐI JOGOK:
Tokorcs Község Önkormányzatának hivatalos honlapja

ÜZEMELTETŐ
Tokorcs Község Önkormányzata
9561 Tokorcs, Szabadság u. 15.
Telefon: (06-95) 436-029
e-mail: tokorcs@cellkabel.hu
Verzió: 0.7 béta