Üdvözöljük Tokorcs község honlapján!

Tisztelt Látogató!

Szeretettel köszöntöm Tokorcs község lakóinak nevében településünk weblapján.

Köszönöm, hogy időt szakít honlapunk böngészésére, reményeim szerint talál majd hasznos és érdekes információkat falunkról és közösségünkről. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, akkor szeretettel várjuk, látogasson el személyesen is Tokorcsra!

Lengyelné Csizmazia Éva polgármester


Településünkről néhány mondatban

Utcakép Kemenesalja középső részén, a Cinca patak mellékén, nem messze a Ság-hegytől és Celldömölk várostól találhatjuk az alig több, mint 250 lakosú községet. Határa túlnyomórészt sík vagy enyhén hullámos, mezőgazdasági terület. Délre, a Cinca mentén található a határ legalacsonyabban fekvő része, míg észak-északnyugat felé a felszín fokozatosan emelkedik, és a peremén szőlőhegyekkel, gyümölcsösökkel, majd feljebb erdőkkel borított Cser fennsíkjába olvad át.
Tokorcshoz tartozik az északi irányban, alig több, mint 1 km-re, a szőlőhegy lankái alatt fekvő Újmihályfa.
Közlekedési adottságai jók: a Sárvár-Celldömölk főút átszeli a községet. Celldömölk innen mindössze 3-4 km. A legközelebbi vasúti megálló Kemenesmihályfán található, 2 km-re.

A Pityer-dombon, Tokorcs és Nagysimonyi között, az Intaházára vezető út mellett terül el az újkőkori, a dunántúli vonaldíszes kerámia kultúra időszakának települése. A falutól nyugatra a Kis-Harasztban rézkori települési emlékeket is gyűjtöttek.
A település neve elsősorban római kori emlékei révén ismert. Határából 1982-ben egy nagyméretű bronzedényben került elő az a 10789 db bronz érmét, és mezőgazdasági eszközöket (őrlőkő alsó része, ekevas, csákányok, vaskolomp, stb.) tartalmazó, i. sz. 378 körül elrejtett római kori kincslelet, amelyet a népvándorláskori népek egyre erősödő betörésével hoz kapcsolatba a történettudomány. A falu első okleveles említése 1237-ből származik (Tucurch). Első ismert birtokosai a Sitkeyek voltak, de a későbbiekben már a Dömölkyek, Kisfaludyak, Esterházyak is voltak itt tulajdonosok. A 18. századtól egy része a Felsőbüki Nagy, és a Batthyány családé lett.
1567-ben német zsoldosok Sitkey Mihály türjei prépost 11 jobbágyának 100 Ft kárt okoztak. A feljegyzések szerint 1588-ban, 1598-ban és 1610-ben hódoltak a fehérvári és pápai törököknek. Bethlen Gábor hadjárata idején a törökök elfogtak egy falubelit, akit kiváltottak, de a tokorcsiak folyamatosan ezután sem voltak hajlandók adózni.
Szőlőhegyét 1601-ben említik először.


Magyar Falu Program, Kemenessömjén


 
IMPRESSZUM, SZERZŐI JOGOK:
Tokorcs Község Önkormányzatának hivatalos honlapja

ÜZEMELTETŐ
Tokorcs Község Önkormányzata
9561 Tokorcs, Szabadság u. 15.
Telefon: (06-95) 436-029
e-mail: tokorcs@cellkabel.hu
Verzió: 0.7 béta