Tokorcs

község honlapja

Tokorcs története

Falunk első okleveles említése 1237-ből származik (Tucurch). Nevének eredete homályba vész, valószínűleg egy sitkei családról kapta, amelynek itt voltak birtokai. A család neve Tucurch volt. Első ismert birtokosai a Sitkeyek voltak, de a későbbiekben már a Dömölkyek, Kisfaludyak, Esterházyak is voltak itt tulajdonosok. A 18. századtól egy része a Felsőbüki Nagy, és a Batthyány családé lett.

A Pityer-domb-dűlőben, a Tokorcs és Nagysimonyi között, az Inta-pusztára vezető út mellett terül el a dunántúli vonaldíszes kerámia kultúra időszakának újkőkori települése. A falutól nyugatra, a "Kis-Harasztban" rézkori emlékeket is gyűjtöttek.

A település neve – ma már nemzetközileg is – elsősorban a római korral foglalkozók körében jegyzett. Határából 1982-ben egy nagyméretű bronzedényben került elő az a 10 789 db bronz érmét, és mezőgazdasági eszközöket (őrlőkő alsó része, ekevas, csákányok, vaskolomp stb.) tartalmazó, i.sz. 378 körül elásott római kori kincslelet, amelyet a történészek szerint i.sz. 378 körül a népvándorlás kori népek egyre erősödő támadásai miatt rejthettek el.

1567-ben német zsoldosok Sitkey Mihály türjei prépost 11 jobbágyának 100 Ft kárt okoztak. Bethlen Gábor hadjárata idején a törökök elfogtak egy falubelit, akit kiváltottak, de a tokorcsiak folyamatosan ezután sem voltak hajlandók adózni. A feljegyzések szerint 1588-ban, 1598-ban és 1610-ben hódoltak a fehérvári és pápai törököknek. Szőlőhegyét 1601-ben említik először.

Az itt lakók a kezdetektől földműveléssel foglalkoztak, bár a 19. században már sokan a vasútnál keresték kenyerüket. Mára a lakosság munkaképes része Celldömölk és Sárvár üzemeiben és helyi vállalkozóknál dolgozik. Közlekedési adottságai jók: a Sárvár–Pápa közötti főút átszeli a községet. Celldömölk innen mindössze 4, Sárvár pedig 12 km. A legközelebbi vasúti megálló 1 km-re, Kemenesmihályfán található.

Tokorcs idegenforgalmában fellendülést hozott az AeroSág repülőterének létesítése. Sétarepülésen és pilótaképzésen kívül lehetőség van itt lovaglásra, étterem, tekepálya, fallabdapálya, vendégszobák várják az érdeklődőket.

Tokorcson 1990 óta Nagysimonyival közös körjegyzőség működik.

Tovább... (Újmihályfáról)