Tokorcs

község honlapja

Látnivalók – Építmények

Faluház, I. világháborús emlékmű

A falu egyik büszkesége a faluház. A szép épülethez pár évvel később csatolták a nagytermet, színpaddal. A faluházban működik az önkormányzat, itt van az orvosi rendelő, az emeleten üzemel a könyvtár és az e-Magyarország pont. A galéria helytörténeti kiállításnak ad otthont. A faluház praktikus berendezésével és tágas udvarával kultúrális rendezvények és közösségi alkalmak szép sorának szolgál helyszínéül.

A faluház mellett a falu I. világháborúban hősi halált halt lakóinak emlékműve látható.

Faluház Galéria 1. világháborús emlékmű

Evangélikus templom, harangláb, világháborús emlékmű

A tokorcsi evangélikus templomban minden hónap 1. 3. és 4. vasárnapján van istentisztelet. Tokorcs a Celldömölki gyülekezet leánygyülekezete. A haranglábat Braxatoris Andrea és Reisch Gábor tervezte. Épült 1972-ben. A harangot Balthasar Herald pozsonyi harang, ágyu és bronz öntőmester öntötte 1656-ban. Az oltár ás a szószék terve Dr. Schulek Tibor és felesége, Majoros Edit munkája. A szószéken, az oltárterítőkön és a papi padon szimbólumok, az oltáron két angyal, a bárány és az úrvacsora jelképei, a szőlő és a kalász csodálatos ábrázolása. A fafaragásokat a Sitkén lakó Fóth Sándor bodnár-asztalos mester és fia, Fóth Zoltán készítették el a tervek alapján 1956-ban. A templom és a harangláb között található a falu világháborús áldozatainak emlékműve.

A templom 2012-ben toronnyal egészült ki, valamint lezajlott teljes külső-belső felújítása is. A harangláb is megújult. (A munkafolyamatokat megörökítő fényképek az Események részben megtekinthetők.)

A tokorcsi templom Oltár Világháborús emlékmű A tokorcsi templom, immár toronnyal

Újmihályfai harangláb

Az I. világháborúban ágyunak beöntött harang helyett 1922-ben Újmihályfa közbirtokossága nevében öntette: Márkus József és Bertalan Lajos. Ez olvasható a harangon:

1991-ben a haranglábat készítette Tokorcs község önkormányzata és Újmihályfa közössége.

Harangláb – Újmihályfa